tirsdag den 19. oktober 2010

Ramadan- forklaring og gode råd

Ramadan




Assalaamu aleykum!



Som I ved, er Ramadan-måneden meget tæt på os, og derfor skal vi forberede os og modtage denne gæst med åbne arme. Vi skal modtage Ramadanen med gode gerninger, søge Allaahs tilgivelse fra de synder vi har begået i løbet af året og bruge hver dag, til at komme tættere på Allaah.



Det er i Ramadan-måneden, at Allaah sendte Qur’aanen ned til profeten Muhammad, sallallaahu aleyhi wasallam. Derfor skal vi forny vores forhold til Quraanen i denne måned og læse i den, så meget som vi kan. Når man læser et bogstav fra Qur’aanen, får man ti hasanaat (gode gerninger nedskrevet som belønning), men i ramadan måneden bliver alt fordoblet. Derfor skal vi skynde os med at udføre gode gerninger; vi skal skynde os med at læse så meget fra Qur’aanen som overhovedet muligt og vinde disse hasanaat.



Hvorfor faster vi?



Allaah siger i Quraanen (meningen af): “O I som tror! Faste er forskrevet for jer, som det var forskrevet for de, der kom før jer, sådan at I må blive Al-Muttaqun (de Gudfrygtige).”



Dvs. det er obligatorisk at faste denne måned, ligesom det er obligatorisk at bede fem gange om dagen. Vi faster for at lære Taqwa (Gudsfrygt). Allaah ser alt hvad vi gør og siger.



Det handler ikke kun om at faste for at afholde sig fra mad og drikke, men hele vores krop skal faste. Vores øjne skal faste og afholde sig fra at kigge på haraam ting; vores øre skal faste og afholde sig fra at høre dårlige og haraam ting såsom musik- eftersom at musik og Qur’aanen ikke kan forenes i hjertet og fordi musik er Satans stærke middel til at mislede folk. Vores tunge skal faste og afholde sig fra at snakke dårligt. Profeten, sallallaahu aleyhi wasallam, sagde: “Hvis en person ikke afholder sig fra falsk snak og falsk opførsel i Siyaam (under fasten), er Allaah ligeglad med, om han afholder sig fra mad og drikke.” (Sahih Al-Bukhaari og Muslim)



Skulle en person sige noget dårligt til dig, skal du ikke svare dårligt med dårligt og ødelægge din faste, men du skal sige: “Inni saa’em inni saa’em.”(Jeg er fastende, jeg er fastende.)



Hvad kan man gøre af gode gerninger i Ramadanen?



- At huske på, at vi udelukkende faster for Allaahs skyld og ikke for at folk, ikke skal se os bryde fasten, eller fordi vi skal vise andre mennesker, at vi er gode.



- Det er i denne måned, at Profeten Muhammad, sallallaahu aleyhi wasallam, var ekstra gavmild. Derfor skal vi skynde os med at give penge for Allaahs skyld til de, som er i nød. Hvis vi virkelig elsker vores Profet, sallallaahu aleyhi wasallam, og vil forsvare ham, skal vi starte med at efterfølge hans eksempel.



- Når man faster og inviterer en muslim til at bryde fasten, får man den samme belønning, som den fastendes person, uden at denne person mister noget (af belønning).



- Lær noget fra Qur’aanen udenad. Prøv at lære mindst et vers hver dag.



- Læs Qur’aanen hver dag. Læser man fire sider efter hver bøn, bliver man færdig med Qur’aanen i løbet af Ramadan måneden.



- Gå til Taraweeh bønnen i moskeen, efter Isha bønnen. Man kan bede mellem otte og tyve rak’aat. Der er utrolig meget belønning i det.



- Bed nattebønnen. Profeten, sallallaahu aleyhi wasallam, sagde, at den bedste salaah efter de fem daglige bønner, er nattebønnen. Stå op mellem Ishaa’ og- Fajr bønnen og bed mindst to rak’aat, mens alle sover- og du vil mærke glæden af dette og få et tættere bånd til Allaah.



- I de sidste ti ulige nætter i Ramadanen, er der en nat, som er bedre end tusinde nætter. Dvs. al den belønning du får, ved at tilbede Allaah i tusinde nætter, kan du få ved at bede om natten i denne ene nat. Og den der mister denne nat, har sandelig mistet noget, som ikke kan erstattes.



Profeten sagde: “Enhver, som står (i bøn) i Lailatul Qadr, ud af Imaan og søgen efter belønning, vil få sine tidligere synder tilgivet.” (Sahih Al-Bukhaari og Muslim)



Når man søger denne nat (man søger den, da man ikke kan vide hvilken nat det er), skal man sige følgende du’aa, Profeten, sallallaahu aleyhi wasallam, lærte ‘Aa’isha, radhi Allaahu anha, sin kone: “Allahuma innaka afoowun tuhhibu al afwa, fa’fu anna.” (O Allaah, Du er Tilgiveren og Du elsker tilgivelse, så tilgiv os.)



For at søge denne nat, kan man også lave I’tikaaf i moskeen. I’tikaaf vil sige, at man sover i moskeen de sidste ti dage og på denne måde sikrer sig imod, ikke at miste denne værdifulde nat.



Man kan spise et lille måltid (suhoor) inden man starter sin faste (dvs. inden Fajr), som styrker en resten af dagen. Og det, at vi spiser suhoor, er bl.a. det, som udgør forskellen mellem muslimernes faste og jødernes og de kristnes.



Vores tid i Ramadanen skal bruges på at tilbede Allaah og komme tættere på ham. Vi skal ikke spilde vores tid på at se tv, eksempelvis de mange serier og programmer, som bliver vist i Ramadanen, for at distrahere folk fra at udnytte tiden. Vi skal heller ikke spilde al vores tid på at lave mad og spise os mætte, så vi bliver for dovne til at bede.



Lad denne Ramadan vær en måned, hvor du samler flest mulige gode gerninger, stopper de synder du ved du laver og søger Allaahs tilgivelse for gamle synder. For den, som laver tawbah (spørger Allah om tilgivelse, fortryder de ting man har gjort og ikke gør det fremover), får vendt sin dårlige synder til gode gerninger- og det vil være som om, han aldrig har begået de pågældende synder.



Det er i denne måned, at Shayateen (djævler) er låst inde. Derfor er det svært at gøre dårlige gerninger, medmindre man insisterer på, at man gerne vil smage Helvede. Allaah er så gavmild overfor Sine slaver, at Han giver os en bonusmåned, hvor det er nemt at gøre gode gerninger. Derfor skal man være meget uviden, hvis man mister denne store chance, for at samle gode gerninger til Paradiset, for i denne måned er Paradisets porte åbne. Profeten, sallallaahu aleyhi wasallam, sagde: “Når Ramadan-måneden begynder, åbnes Paradis-portene og Helvede-portene lukkes, og djævlene spærres med lænker.” (Sahih Al-Bukhaari)



Og en speciel port i Paradis hedder Ar-Rayaan, som kun de fastende vil komme ind igennem.



I denne specielle måned, er der nogen der bliver reddet fra at komme i Helvede. Hvis man ønsker noget fra Allaah, så kan man lave du’aa til Ham, lige inden man bryder sin faste, for dette er tidspunktet, hvor ens du’aa vil blive accepteret.



Efter Ramadanen kan man faste yderligere seks dage i Shawwaal (måneden efter Ramadan), og det svarer til at faste et helt år. Profeten Muhammad, sallallaahu aleyhi wasallam, har sagt: “Den som overholdte Ramadan-fasten og fulgte det op med seks dages faste i Shawwaal (måneden), ville det være som om, han fastede uafbrudt.” (Sahih Al-Muslim)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar